Впровадження комплексної системи управління в групі компаній «Укрпродукт Груп» на базі BAS ERP

Повернутись до опису впровадження
Відгук
«Укрпродукт Груп» провідний виробник високоякісної брендованої молочної продукції та квасу, що успішно реалізуються в Україні та на зовнішніх ринках вже більше 20 років.
На українському ринку компанія представлена брендами Наш молочник, Molendam, Наш сирок, Вершкова Долина, Фермерський, а також Арсеніївський. Компанія входить в ТОП-3 виробників плавлених сирів, в ТОП-5 компаній виробників масла та спредів, а також в п’ятірку лідерів виробників квасу.
До складу “Укрпродукт Груп” входять:
• 5 заводів:
o Молочний завод у Старокостянтинові, що виконує збір та переробку молока, випускає фасоване масло, спреди, твердий сир і сухе молоко.
o Молочний завод в Летичеві по переробці молока та впуску казеїну та молочної сироватки.
o Відокремлений виробничий підрозділ по виробництву плавленого сиру у Житомирі.
o Завод Живий квас по виробництву напоїв.
o Красилівський завод по виробництву напоїв.
• Центральний розподільчий центр під Києвом;
• Філіал у м. Дніпро;
• 5 регіональних дистриб’юторських центрів в різних регіонах країни;
• Центральний офіс у Києві.
Виробничі потужності «Укрпродукт Груп» дозволяють випускати до 70 000 тон молочної продукції на рік. На виробництві впроваджена система управління якістю ISO 9001, ISO 22000, ISO/TS 22002, що гарантує високу якість продукції.

Передумови та цілі
Одним із пріоритетних напрямків подальшого розвитку компанії стала розбудова нової інформаційної системи. Раніше регламентований облік та розрахунок зарплати в компанії здійснювався за допомогою значно доопрацьованої програми «Управління торговим підприємством» лінійки «1С:Підприємство», функціонал якої вже не відповідав потребам підприємства. Необхідна була нова платформа, яка б відповідала новим масштабам розвитку компанії та допомогла вийти на новий рівень управління.
Перед стартом проекту нами були окреслені наступні завдання впровадження:
1. Забезпечення взаємодії підрозділів в єдиному інформаційному полі.
2. Уніфікація облікових процесів по всіх ділянках обліку і структурним підрозділам.
3. Ідентифікований серійний облік готової продукції та сировини в системі.
4. Отримання оперативної управлінської звітності.
5. Синхронізація НДІ всіх інформаційних систем, задіяних в обліку.
6. Планування та прогноз результатів діяльності підприємства.
Виконавцем проекту автоматизації за результатами проведеного конкурсу був обраний впроваджувальний центр CONTO. Компанія має позитивну репутацію на ринку і хороші відгуки від інших вітчизняних і закордонних підприємств в Україні.
Після детального вивчення наших потреб фахівцями CONTO було запропоновано в якості основи нової інформаційної системи обрати рішення нового покоління BAS ERP, яке має широкий типовий функціонал, який більшою мірою відповідало вимогам бізнес-процесів компанії, а також розвинений функціонал в частині оперативного управлінського обліку, що дозволяє точно відображати процеси в системі, а також здійснювати планування і якісне управління ресурсами підприємства.
Реалізація проекту
В ході поетапного проекту, що складався з концептуального проектування, доопрацювання типової конфігурації, розробки модулів, адаптованих під галузеву спеціалізацію компанії, тестової експлуатації, навчання користувачів та промислової експлуатації, були автоматизовані наступні підсистеми:
• Управління закупівлями;
• Управління продажами;
• Маркетинг;
• Закупівля молока;
• Управління виробництвом;
• Складська логістика (в т. ч. облік ПММ);
• Регламентований і податковий облік
• Управління грошовими коштами;
• Оперативна управлінська звітність;
• Погодження договорів та пов’язаних документів.
Важливою складовою даного проекту стала інтеграція системи на базі BAS ERP з системою BAS Документообіг.
В ході проекту були реалізовані доопрацювання типового функціоналу BAS ERP, частина доробок стосувалася галузевої специфіки підприємства, а частина відображала унікальні бізнес-процеси.
Управління закупівлями
По управлінню закупівлями були виконані доопрацювання в частині контролю якості поставок ТМЦ, оцінки їх якості. Доопрацьовані механізми планування поставок з урахуванням планів виробництва, з метою скоротити запаси на складах і залишки в лабораторіях.
Управління продажами
Доопрацьовано віртуальний кабінет «Самообслуговування», який дозволив не тільки формувати замовлення, заявки на доставку, а й аналізувати залишки дистриб'юторів, стан взаєморозрахунків і рекомендувати майбутні закупівлі.
Інтеграція із зовнішніми системами «e-Commerce» дозволяє проводити розрахунок компенсації дистриб'юторам відповідно до кількості товару, проданого дистриб'ютором клієнтам-мереж, отримувати актуальні залишки товарів у дистриб'юторів, а також аналізувати плани продажів від дистриб'юторів.
Маркетинг і торгово-маркетингові акції
Доопрацьовані механізми планування маркетингових акцій, налаштоване узгодження маркетингових активностей з планом продажів і бюджетом. Доопрацьована звітність для план-фактного аналізу фінансового бюджету, оперативного плану і фактичних показників.
Автоматизований розрахунок акції і актуалізації цін, в момент проведення замовлення клієнта з дати поставки товару клієнтам.

Модуль закупівлі молока
Реалізовано блок оперативного обліку закупівлі молока, який автоматизував весь ланцюжок: формування потреб, кваліфікації постачальників, визначення логістичних маршрутів, визначення якісних показників партій молока, визначення та контроль жиробалансу, проведення взаєморозрахунків з постачальниками за продукт і логістичні послуги, в залежності від якісних і кількісних показників.
Також доопрацьовані звіти з руху молока на складах для оптимізації виробничого циклу.
Модуль управління виробництвом
Додана можливість обліку напівфабрикатів і готової продукції за додатковими одиницями виміру, доданий лабораторний аналіз в маршрутні листи виробництва.
Доопрацьовані механізми нормування енергоресурсів, людських ресурсів. Розроблено звіти для формування потреб сировини і напівфабрикатів.
В цілому ж впроваджений превентивний контроль лімітів, який дозволяє контролювати закупівлю ТМЦ та послуг усіма підрозділами компанії до створення замовлень постачальнику і укладення з ним договорів. На підставі нормативної інформації проводиться автоматичне формування документів на внутрішнє споживання після надходження раніше замовлених інших ТМЦ та послуг на склад.
Повною мірою реалізовано позамовне виробництво в системі з розрахунком собівартості одиниці продукції.
Модуль обліку якості
Розроблений функціонал дозволяє контролювати якість матеріалів, сировини, напівфабрикатів і готової продукції на всіх етапах виробництва від закупівель до готової продукції, створена можливість формування декларацій виробника з BAS ERP. Спеціалізовані звіти «Залишки і доступність товарів з урахуванням контролю прийому» дозволяє контролювати процес приймання ТМЦ.
Облік витрат з доставки та управління автотранспортом
В результаті впровадження BAS ERP підприємство може в повній мірі контролювати всі витрати на перевезення як власним транспортом, так і транспортом логістичної компанії. Аналітичні звіти дозволяють оцінити витрати на доставку 1 кг продукції, витрати на 1 км шляху в залежності від типу транспорту, типу вантажу, планованого маршруту.
Система веде облік ПММ, дозволяє нормувати і відстежувати витрати палива для різних видів транспорту, в різні пори року.
Завдання на перевезення та дорожні листи формуються на підставі замовлень на поставку ТМЦ або замовлень на реалізацію в системі, що дозволяє включити логістичні бізнес-процеси в єдиний виробничий процес.
Впровадження BAS Документообіг
• автоматизовано процедуру створення нових контрагентів з автоматичним заповненням реквізитів, завдяки сервісу Пактум Контрагент ;
• автоматизований процес перевірки Службою безпеки Компанії нових контрагентів;
• оптимізований облік договірної діяльності;
• налагоджено процедуру узгодження договорів, побудовано зв'язку з супровідними документами (службові записки, специфікації, заявки на витрачання грошових коштів);
• засобами безшовної інтеграції з BAS ERP впроваджена процедура узгодження заявок на витрачання коштів.
Система запущена в промислову експлуатацію 01.01.2021 р на 190 робочих місцях.
В ході підготовки і запуску системи в експлуатацію було проведено навчання користувачів роботі з новою системою на робочих місцях, перенесення даних зі старих систем, налаштування робочих місць.

Результати проекту
В результаті проекту підприємство отримало комплексну інформаційну систему, що об'єднала управління ключовими бізнес-процесами в єдиний інформаційний простір.
Облік в єдиному інформаційному середовищі поточних господарських операцій компанії дозволив посилити контроль над ефективністю використання фінансових та матеріальних ресурсів.
Спостерігається підвищення оперативності отримання достовірної інформації про поточну господарську діяльність підприємства для управління бізнес-процесами та прийняття зважених управлінських рішень.
Вигоди від проекту впровадження системи BAS ERP відзначають і фахівці різних підрозділів компанії, серед яких:
Відділ логістики:
• Отримання оперативних даних про витрату палива в розрізі автомобілів і водіїв.
• Отримання оперативних даних про витрати на перевезення вантажів для прийняття рішення про вибір перевізника.
• Оптимізація витрат з доставки готової продукції /сировини.
• Отримання даних про собівартість доставки на 1 кг товару, собівартості доставки в розрізі товару, документа-підстави, одержувача, рейсу.
Очікуване зниження витрат на логістичні операції складає близько 10%.
Відділ контролю якості:
• Автоматизація процесів визначення та контролю якості номенклатури від закупівлі сировини і упаковки до випуску власної продукції.
Час на оцінку якості і контроль у закупівлях скоротився на 20%.
Фінансовий відділ і бухгалтерія:
• Автоматизація процесів контролю та узгодження закупівлі ТМЦ.
• Можливість розподілити частину енерговитрат і заробітної плати на продукцію, що випускається, пропорційно нормам, заповненим в ресурсних специфікаціях, і з урахуванням фактичного випуску продукції.
В результаті ми оцінюємо зниження операційних витрат на 18%.
Відділ маркетингу, комерції:
• Можливість аналізу і контролю суми компенсації дистриб'юторам.
• Підвищення ефективності обробки замовлень від клієнтів-мереж, завдяки інтеграції з системою Comarch EDI.
За нашими оцінками торговельні операції прискорилися на 12-15%.
В цілому, ми позитивно оцінюємо результати проекту, вважаємо, що поставлені цілі автоматизації були досягнуті, задоволені виконаною роботою впроваджувального центру і продовжуємо співпрацю з ним в рамках договору супроводу.
Керівництво підприємства висловлює подяку колективу компанії CONTO за впровадження системи і підготовку персоналу підприємства до роботи в програмному комплексі.
Оцінка задоволеності впровадженням системи BAS ERP:
1. Відповідність потребам організації - 5
2. Зручність роботи з програмою - 5
3. Якість роботи партнера - впроваджувальний центр CONTO - 5
Ми вважаємо за можливе рекомендувати використання системи BAS ERP для автоматизації торговельних і виробничих підприємств.
Група компаній «Укрпродукт Груп» не заперечує проти використання даного відгуку в маркетингових цілях компанією CONTO.
Відповідність потребам організації:
5
Зручність роботи з програмою:
5
Оцініть якість роботи партнера:
5
Чи рекомендували б колегам використати це рішення для автоматизації діяльності:
Так
Гордійчук Ю.А.
01.01.2021